Notícies
VISITA DELS ALUMNES DE BATXILLERAT AL SINCROTRÓ ALBA[BATXILLERAT]
Dijous, 01 de març de 2018

Acompanyats pels professors Marina Font i Antoni Raïch i d’un monitor, durant una hora varen apropar-se i descobrir els secrets d’unes de les instal·lacions més avançades del sud d’Europa.

El Sincrotró Alba consisteix en un accelerador lineal, un anell propulsor i un anell d’emmagatzematge. Es generen uns electrons que s’escapen d’un metall en escalfar-lo. A continuació, s’acceleren els electrons fins aconseguir gairebé la velocitat de la llum (en un segon donen 1000000 de voltes !!!!) i finalment s’introdueixen en un anell d’emmagatzematge.

Quan els electrons circulen per camps magnètics, de manera espontània emeten llum  sincrotró, i per tant, perden energia, que s’ha de reposar contínuament amb cavitats de radiofreqüència.

La llum sincrotró és radiació electromagnètica que conté un conjunt de longituds d’ona des dels raigs X més energètics fins a radiació infraroja. És una llum amb una brillantor milions de vegades que la de la superfície del Sol.

Les propietats de la llum sincrotró permeten obtenir informació de gran qualitat sobre les característiques de les mostres que analitzen i s’apliquen a multitud de ciències: física, química, ciències dels materials, patrimoni històric i artístic, biologia i biomedicina, nano-tecnologia...

L’Alba rep més de 1300 visites anuals de personal investigador i hi treballen directament a prop de 200 persones. Actualment té 8 línies investigadores i es convoquen 2 concursos anuals per distribuir-les i els usuaris industrials paguen per utilitzar-les.